UWAGA !!!
Wykryto, iż właśnie używasz przeglądarki Internet Explorer 6.
W związku z tym, iż przeglądarka ta nie spełnia podstawowych standardów oraz zgodnie z zaleceniami producenta należy zaktualizować ją do nowszej wersji.
Dalsze przeglądanie naszej strony przy użyciu Internet Explorer 6 będzie powodowało nieprawidłowe wyświetlanie niektórych elementów.

ZAMKNIJ

Pęcok z grochem

 

Historia:

Potrawa znana jest od ponad 100 lat. Obecnie Koła Gospodyń Wiejskich promują ją na wielu konkursach potraw regionalnych, często zajmując miejsca na podium.

Składniki:

  • 1 kg pęcaku
  • 1 kg grochu (fasola kolorowa)
  • Słonina na okrasę
  • Sól, pieprz
  • Majeranek

Wykonanie:

Groch moczyć przez noc w wodzie a następnie gotować go aż do miękkości.
W drugim garnku ugotować pęcak do miękkości (1 kg pęcaku na 4l wody). Po ugotowaniu wymieszać groch z pęcakiem i jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, pilnując jednocześnie aby się nie przypalił. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec roztopić słoninę i pęcok z grochem okrasić skwarkami.

Piątek, 04 października 2019
Europa.eu
Leader
PROW
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Działalność Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Zachodnia malopolska
Facebook
ZRZESZONE GMINY
Alwernia Babice Chrzanów Libiąż Trzebinia
BIP
NEWSLETTER
Najnowsze informacje o naborach, imprezach, szkoleniach prosto na Twój e-mail.
Kroppa
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Partnerstwo Na Jurze