Buchta bolęcińska, Hulajdy oraz Parzybroda mirowska będą starały się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dniu 29 lipca 2015r. wnioski złożone przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze” uzyskały pozytywną opinię Rady ds. Produktów Tradycyjnych działającą przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego pod przewodnictwem Wicemarszałka Województwa Małopolskiego Wojciecha Kozaka.
Podczas posiedzenia, członkowie Rady degustowali wspaniałych dań naszych Gospodyń: Buchtę bolęcińską (KGW w Bolęcinie), Hulajdy (KGW w Dulowej), Parzybrodę mirowską (KGW w Mirowie). Ponadto Przewodniczące KGW omówiły sposób przygotowania potraw oraz ich historię na terenie powiatu chrzanowskiego. Podczas posiedzenia na trąbkach przygrywali członkowie Zespołu Folklorystycznego Dulowiacy.
Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się aż 149 produktów z Małopolski, z czego z powiatu chrzanowskiego wpisane są Ziemniaki po cabańsku.
Trwające półtora roku działania w kierunku rejestracji potraw prowadzone przez LGD Partnerstwo na Jurze wraz z kołami gospodyń wiejskich z terenu powiatu chrzanowskiego miały na celu ochronę przed zapomnieniem dziedzictwa kulinarnego regionu powiatu chrzanowskiego i przedstawienie jego dorobku kolejnym pokoleniom. W celu przygotowania wniosków zrealizowano szereg spotkań z etnografami, restauratorami oraz kołami gospodyń wiejskich. Zbierano również wywiady etnograficzne z osobami potrafiącymi przygotować potrawę, szukano źródeł potwierdzających tradycję, historię i pochodzenie potraw oraz dokumentowano zdjęciowo kolejne etapy przygotowywania potraw.
Dziękujemy serdecznie wszystkim członkiniom Kół Gospodyń Wiejskich, Pani Danucie Kapcia – właścicielce restauracji Platan oraz Pani Agnieszce Oczkowskiej – etnograf ze Skansenu w Wygiełzowie oraz wszystkim zaangażowanym w cały proces rejestracji. Zachęcamy do dzielenia się z nami kolejnymi tradycyjnymi przepisami na przysmaki powiatu chrzanowskiego.