UWAGA !!!
Wykryto, iż właśnie używasz przeglądarki Internet Explorer 6.
W związku z tym, iż przeglądarka ta nie spełnia podstawowych standardów oraz zgodnie z zaleceniami producenta należy zaktualizować ją do nowszej wersji.
Dalsze przeglądanie naszej strony przy użyciu Internet Explorer 6 będzie powodowało nieprawidłowe wyświetlanie niektórych elementów.

ZAMKNIJ
Sroda, 12 września 2012
Gospodynie z Chrzanolandii nakarmiły tysiące gości

Ziemniaczysko pod Lipowcem

Tysiące ludzi zjechało w miniony weekend pod Lipowiec, by skosztować potraw regionu. Na stołach i w kociołkach królowały ziemniaki po cabańsku. Nie zabrakło też innych specjałów: zalewajki, parzybrody, ćućpajsa babickiego, torfilków z sosem, czy wodzianki. O podniebienia zwiedzających zadbały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Impreza pod hasłem „Chrzanolandia zaprasza na… Ziemniaczysko pod Lipowcem” tradycyjnie już została zorganizowana przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze” w Nadwiślańskim Parku Etnograficznym w Wygiełzowie.

Tematem przewodnim wydarzenia były ziemniaki po cabańsku. Gospodynie udowodniły jednak, że repertuar dań rodem z ziemi chrzanowskiej mają bardzo bogaty. Przekonać się mogli o tym goście honorowi imprezy: marszałek Marek Sowa i starosta Adam Potocki. Panowie przyznali, że nie mogą jednoznacznie zdecydować, które danie smakuje im najbardziej.
Faktycznie. Wybór potraw był imponujący. W  konkursie na „PrzySmaki Chrzanolandii – tradycyjna potrawa z naszego terenu”, wzięło bowiem udział aż 20 Kół Gospodyń Wiejskich. Panie przygotowały w swych kociołkach prawdziwe rarytasy:

- KGW Żarki „Macierzanki” - torfilki z sosem.
- KGW Zagórze „Zagórzanki” - zagórskie kluski z kapustą i grzybami.
- KGW Regulice - żurek z pulpecikami.
- KGW Nieporaz - chleb ze smalcem ze skwarkami i pieczarkami.
- KGW Mirów - groch z kapustą.
- KGW Libiąż „ Libiążanki” - placki ziemniaczane z cukinią.
- KGW Karniowice - pieczone pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz.
- KGW Jankowice „Jankowianki" - zalewajka.
- KGW Gromiec „Gromcaneczki” - groch z kapustą.
- KGW Grojec - żurek z kiełbasą.
- KGW Dulowa - parzybrodę.
- KGW Bolęcin „Bolęcinianie” - flaczki z kaszą.
- KGW Babice - ćućpajs babicki.
- KGW „Lipowianki” z Wygiełzowa - kaszę ze skwarkami.
- KGW Pogorzyce „Pogorzycanki" - grochówkę z zacierką.
- KGW Płaza „Płazianki" - zalewajkę płaziańską.
- KGW Luszowice „Luszowianki" - żur z kiełbasą i ziemniakami.
- KGW Balin „Balinianki" - zupę fasolową z Jaśka.
- KGW Kwaczała - zupę ziemniaczaną – kartoflanka.
- KGW Mętków - wodziankę mętkowską.

Oceną dań zajęło się profesjonalne jury w składzie: przewodnicząca Danuta Kapcia z ramienia Zarządu LGD, Beata Rybarska i Łukasz Rybarski z „Kabaretu pod Wyrwigroszem”, Dariusz Barański, szef kuchni Hoteli Platan oraz Agnieszka Oczkowska, etnograf. Potrawę oceniono za: smak, estetykę podania oraz związek potrawy z regionem chrzanowskim.
Wszystkie dania były przepyszne i jury miało niesamowity problem z wyłonieniem zwycięzców. Po burzliwej naradzie zdecydowano pierwsze trzy miejsca przyznać: wodziance mętkowskiej, flaczkom z Bolęcina oraz pieczonym pierożkom z Karniowic. Sędziowie jednak nie byli w stanie wskazać ostatecznego zwycięzcy. O decydujący głos poproszono marszałka Marka Sowę, który postanowił, że  wszystkie potrawy otrzymują ex aequo pierwsze miejsce i nagrody w wysokości 500 zł.
Pozostałe KGW otrzymały wyróżnienia i bony o wartości 300 zł. Dyplomy i nagrody wręczał p. Marek Sowa – Marszałek Województwa Małopolskiego wraz z Prezesem LGD Panem Jerzym Kasprzykiem, Wiceprezesem LGD Panem Radosławem Warzechą oraz Jury konkursowym. Starosta Adam Potocki był pod takim wrażeniem zaangażowania Gospodyń, że postanowił dofinansować nagrody dla wszystkich KGW.
Gospodynie nie kryły zadowolenia nagród. Z radością serwowały też najważniejszą z potraw, czyli ziemniaki po cabańsku. Warto zaznaczyć, iż popisowe danie „Ziemniaczyska” zostało w tym roku wpisane na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Uczcie dla ciała towarzyszyła też strawa duchowa. Scena amfiteatru tętniła życiem. Zaprezentowały się na niej dzieci ze szkoły i przedszkola w Regulicach, KGW z Żarek oraz Małopolanie z Babic. Prezentacje uświetniły skecze Teatru Tradycja. Dzieci bawił Klaun Feliks, a dorosłych Kabaret pod Wyrwigroszem. Dodatkowymi atrakcjami imprezy były warsztaty, pokazy rzemiosła i dawnych tradycji oraz kiermasze lokalnych produktów. Zaprezentowano m.in.: produkcję zabawek, zdobienie decoupage, zdrowe przysmaki z mąki orkiszowej, miody państwa Danuty i Stanisława Feluś oraz pana Jacka Chrząścika, opowieści o ziołach, bibułkarstwo, kowalstwo artystyczne, warsztaty lepienia z masy solnej, frywolitki, koronkę szydełkową, biżuterię ekologiczną z filcu, sznurków i korali, wyroby ceramiczne, czerpanie papieru, malarstwo na szkle, lanie świec woskowych i garncarstwo. Na imprezie gościli także: Powiat Chrzanowski, Punkt Informacyjny Fundusze Europejskie, Fundacja Brata Alberta z Chrzanowa, z Libiąża i Trzebini, Fundacja Viribus Unitis – Połączonymi Siłami Babice, Stowarzyszenie Przyjaciół Ks. M. Potaczało „Apostoł Dobroci”, PCKU Chrzanów, Fundacja Energetyk i Regionalne Stowarzyszenie Diabetyków.

Galeria zdjęć

Informacje o imprezie można znaleźć na stonach:
http://www.malopolskie.pl/Wydarzenia/Index.aspx?id=9283
http://www.powiat-chrzanowski.pl/?id=2&news=2444
http://www.przelom.pl/przelom-online/7894/WYGIELZOW-Ziemniaczysko-pod-Lipowcem-przyciagnelo-tlumy/
http://chrzanowski24.pl/lokalne/wygielzow-takiej-imprezy-jeszcze-nie-bylo-5195

 

Sroda, 13 sierpnia 2014
ZRZESZONE GMINY
Alwernia Babice Chrzanów Libiąż Trzebinia
NEWSLETTER
Najnowsze informacje o naborach, imprezach, szkoleniach prosto na Twój e-mail.
Kroppa
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Partnerstwo Na Jurze